matema
Kama: Uczen potrafi odpowiedzieć na 16 z 20 pytan egzaminacyjnych. W sposób przypadkowy wybieramy
kolejno 3 pytania. Jakie jest prawdopodobieństwo że uczeń zna odpowiedź na co najmniej 2
wybrane pytania?
14 maj 20:16
Andzia: POMOCY
14 maj 20:37
bajka:
20 pytań , na 16 −− zna odp na 4 −− nie zna odp;
wybiera 3 pytania z 20 pytań
A −− zna odp. na co najmniej 2 pytania
czyli na 2 lub na 3 pytania
| | |A| | |
P(A)= |
| =........ dokończ obliczenia
|
| | |Ω| | |
14 maj 21:02
14 maj 21:11
Kama: 
CZy taki wynik ale czego?
14 maj 21:11
bajka:
co

...od kiedy prawdopodobieństwo jest >1

| | 20! | | 17!*18*19*20 | | 18*19*20 | |
|Ω|= |
| = |
| = |
| = 60*19= 1140
|
| | 3!*17! | | 6*17! | | 6 | |
| | 16! | | 15! | | 14!*15*16 | | 13!*14*15*16 | |
|A|= |
| *4 + |
| = |
| *4+ |
| =
|
| | 2!*14! | | 3!*13! | | 2*14! | | 6*13! | |
= 30*16 + 40*14= 1040
| | 1040 | | 104 | | 52 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| ≈ 0, 91 <1
|
| | 1140 | | 114 | | 57 | |
14 maj 21:30