Funkcja kwadratowa
POMOCY: W trójkat równoboczny o boku 15 cm wpisano kwadrat tak, że jeden bok zawiera sięw podstawie
trójkąta, a dwa pozostałe wierzchołki kwadratu należą do ramion trójkąta. Wyznacz długość boku
kwadratu.
14 maj 18:27
bajka:

ΔABC ~ΔEDC
15( h−x)= h*x
15h= hx +15x
(h+15)*x = 15h
| | 15h | |
x= |
| =............. podstaw za h= 7,5√3 i dokończ |
| | h+15 | |
14 maj 19:42
POMOCY: Nie rozumiem za bardzo twoich wyliczeń
15 maj 14:36
POMOCY: A jak mam to zrobić z wykorzystaniem funkcji kwadratowej?
15 maj 14:37
POMOCY: Jaki powinien wyjść wynik?
16 maj 10:56