szescian
Hania =): Wykaż, że przekątna sześcianu o krawędzi a ma długość a√3 i tworzy z podstawą kąt którego
cosinus jest równy √6 /3
14 maj 18:19
bajka:

d
p2= a
2+a
2 = 2a
2
d
p= a
√2
d
sz2= a
2 +d
p2= a
2+2a
2= 3a
2
d
sz= a
√3
| | dp | | a√2 | | √2 | | √2*√3 | | √6 | |
cosα= |
| = |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | dsz | | a√3 | | √3 | | 3 | | 3 | |
14 maj 18:41
Hania =): dziękuję
14 maj 18:51
bajka:
Wniosek:
wypada zapamiętać ,że
długość przekątnej kwadratu o boku "a "
dkw= a√2
długość przekątnej sześcianu o krawędzi "a"
dsz= a√3
14 maj 18:55