Basia: do pana Jakuba
Przede wszystkim gratuluję pomysłu strony. Ale (zawsze jest jakieś) mam dwa pytanka:
1. Czy nie dałoby się wprowadzić do "okienek" jakiegoś znaku pozwalającego zapisywać
ułamki w postaci licznika, mianownika i kreski ułamkowej? Kilka razy pomyliłam się w
prostych rachunkach, bo nie za dobrze widzę przy tym zapisie z "/" co tak na prawdę mam
w liczniku a co w mianowniku.
2. Szukam dobrej książki (dobrego opisu) MetaPosta w języku polskim. Czy mógłby Pan coś
podpowiedzieć?
Pozdrawiam
12 gru 12:33
12 gru 18:24
Jakub: Witam!
Na początek zacznę od MetaPosta. Ja się uczyłem MetaPosta z tego dokumentu "MetaFun
Manual" jest na tej stronie
http://wiki.contextgarden.net/MetaFun
Niestety jest po angielsku. Polecam jednak bo jest dużo rysunków i w sumie na ich
podstawie łatwo się domyśleć jak pisać własny kod. Najtrudniej jest zacząć. Tutaj
polecam tą krótką stronę
http://www.gust.org.pl/doc/1stdocument/metapost
Jeśli chodzi o książki w języku polskim o MetaPoscie to szczerze wątpię aby
istniały. Ja o żadnej nie słyszałem. To jest zbyt rzadko używany język aby ktoś chciał
napisać o nim książkę po polsku.
Z jednej strony MetaPost bardzo irytuje, gdy wyskakują błędy przy próbie narysowania
jakieś krzywej łamanej i człowiek sobie wyobraża, że np. w Corelu to tylko kilka
machnięć myszką. Z drugiej strony figury, które składają się z wielu powtarzalnych
elementów (np. dwunastokąt) można bardzo szybko narysować. Jak narysować dwunastokąt np.
w Corelu tego nie wiem. Ale nie muszę

mam MetaPosta.
Jak się zniechęcisz to możesz użyć programu xfig, w którym możesz zapisać rysunek w
postaci MetaPosta. No ale w nim to już rysujesz za pomocą myszki. Czyli to zupełnie inna
bajka.
Jeśli chodzi o zapisywanie ułamków to polecam umieszczanie mianownika w nawiasie np.
2 / (x+2)
x
2-1 / (x
3-2x
2+x+1)
Zawsze to trochę wyraźniej. Co do umieszczenia "specjalnego znaku" to za bardzo nie mam
pomysłu jak to w praktyce zrealizować. W ułamkach może być licznik i mianownik tak
rozbudowany, że ciężko uwzględnić wszystkie przypadki. Ale będę się przyglądał jak
ludzi sobie radzą i może jakąś protezę dodam.
Pozdrawiam
12 gru 20:22
Basia:
Dziękuję bardzo. Jako tako radzę sobie z Texem, ale rysowanie w nim dla mnie jest
niewykonalne (a chyba nie tylko dla mnie), szczególnie gdy chodzi o wykresy funkcji.
Jakoś i z MetaPostem sobie poradzę tym bardziej, że programować potrafię całkiem biegle,
a podobno tym którzy to już umieją, łatwiej.
Pozdrawiam
12 gru 22:17
Jakub: No to najtrudniejsze masz za sobą. Jak nie jest ci obce pisanie kodu, kompilowanie,
poprawianie błędów i tak w kółko

to sobie poradzisz. Całkiem ciekawe doświadczenie.
13 gru 02:51
Szanowny Pani Jakubie:: Myślę, że wszyscy korzystający z tego forum są Pani niezmiernie wdzięczni za jego
stworzenie. Gratuluję pomysłu. Niejednokrotnie przeglądając je, zauważałam, że uczniowie
proszą również o pomoc z fizyki. Napisał Pan, że od kilku lat pomaga w nauce matmy. Ja
mogłabym pomagać też z fizyki, ale na tym forum raczej się takich zadań nie umieszcza.
Nie chciałby Pan wziąć pod uwagę stworzenia podobnego forum tylko fizycznego? ... albo
otwarcia jakiegoś poddziału? Ja nie potrafię wykonać takiego forum, więc poddaję
propozycję

Myślę, że chętni zarówno do pomocy jak i uczniowie z problemami szybko by
się znaleźli...
13 gru 16:13
Szanowny Pani Jakubie:: * przepraszam za pomyłkę na początku, miało byc oczywiście "z tego forum są Panu
niezmiernie"
pozdrawiam
13 gru 16:14
Basia:
W tajemnicy się przyznam, że mam "na koncie" kilka całkiem poważnych systemów
informatycznych (bazy danych głównie), ale edytorami technicznymi i matematycznymi
zainteresowałam się całkiem niedawno i niejako "con amore". Taki powrót do źródeł bo
jednak z wykształcenia jestem matematykiem, a na Twoją stronkę "zapędził" mnie
tegoroczny maturzysta no i wciagnęło mnie.
Pozdrawiam
Basia
P.S. Kochany polonisto! Tęp błędy ortograficzne i językowe! Jestem za! I to nie jest
ironia. Całkiem poważnie popieram i dziekuję za zwrócenie uwagi. A swoją drogą gdy piszę
przy pomocy klawiatury popełniam błędy, których nigdy nie zrobiłabym pisząc ręcznie. Czy
ktoś próbował zbadać dlaczego tak jest? Bo o ile wiem to nie tylko moja specjalność.
Czasem podejrzewam, że podświadomie zwalniam się wtedy z odpowiedzialności, bo na ogół
piszę przy pomocy edytorów typu MSWord, a wtedy one pilnują ortografii, całkiem zresztą
nieźle.
13 gru 17:16
Jakub: Jeśli chodzi o forum z zadaniami z fizyki. To właściwie dlaczego nie. Zainspirowałeś(aś)
mnie Dzięki. Jak będę miał trochę więcej wolnego czasu to dodam.
13 gru 18:05
xpt: Ja byłbym wdzięczny, gdybyś dał możliwość dawania linków do zadań z forum (no jak już coś
dodajesz to się możesz pomęczyć i dodać jedną rzecz więcej, nie ?

).
Oraz jeśli mógłbyś to do tych przycisków, co znajdują się bardzo przydatne znaki (od alfy
do znaku różności) dodać znak koniunkcji oraz znak sumy i iloczynu zbiorów.
13 gru 18:53
Basia:
No i rozpętałam koncert życzeń. Daj komu palec itd.
13 gru 18:57
b.: Faktem jest, że jak by Pan Jakub chciał robić forum z fizyki, to przydałby się inny
zestaw przycisków -- np. h przekreślone itp.

więc w sumie słusznie
Zresztą koncert życzeń nie jest zły, pozwala się dowiedzieć, czego brakuje użytkownikom.
(A czy nowe możliwości się pojawią, to już inna sprawa -- to tylko koncert życzeń

).
13 gru 19:16
xpt: aa no to jeszcze znaczek do kąta by się przydał ; ]
I możliwość dodawania linków do zadań z forum.
Nikt i tak do niczego nie zmusi twórcy tego serwisu, a jak już robi poprawki to może
zrobić raz na jakiś czas i porządne, żeby nie musiał co tydzień dodawać pojedynczych
rzeczy.
Tak więc my tutaj robimy ten koncert życzeń dla Jego dobra nie dla naszego
13 gru 19:51