: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz długość krawędzi sześcianu, którego objętość
jest równa objętości tego ostrosłupa.
Jak do tego sie zabrać ? Dodam że nie bardzo umiem trygonometrię

krawędź sześciany będę juz umiec obliczyć, ale z tym ostrosłupem ciężko
Godzio:

d=a
√2
jeśli nie umiesz zbytnio trygonometrii to możesz z zależności w danym trójkącie, z tego
wynika,że:
2H = 4
H = 2
a
√2 = 4
√3
a = 2
√6
| | 1 | | 1 | | 2 | |
V = |
| *H* Pp = |
| * 2 * (2√6)2 = |
| * 6 * 4 = 16 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
V = V
sześcianu
16 = a
3
2
3√2 = a