| dx | ||
a) ∫ | w przedziale [1,∞) | |
| x(x+10)2 |
| dx | ||
b) ∫ | w przedziale [0,∞) | |
| 1+x3 |
(jeśli mi się uda)
| dx | ||
∫ | ||
| x(x+10)2 |
| 1 | A | B | C | ||||
= | + | + | |||||
| x(x+10)2 | x | x+10 | (x+10)2 |
| 1 | ||
{100A = 1 ⇒ A = | ||
| 100 |
| −1 | −10 | −1 | ||||
wtedy: B = | ∧ C = | = | ||||
| 100 | 100 | 10 |
| 1 | 1 | −1 | 1 | −1 | 1 | 1 | dx | |||||||||
∫( | * | + | * | + | * | )dx = | ∫ | |||||||||
| 100 | x | 100 | x+10 | 10 | (x+10)2 | 100 | x |
| 1 | dx | 1 | −1 | ln|x| | ln|x+10| | |||||||
− | ∫ | + | ∫ | dx = | − | + | ||||||
| 100 | x+10 | 10 | (x+10)2 | 100 | 100 |
| 1 |
| 1 | |||||||||||||
+ C = | + | + C | |||||||||||||
| 10x+100 | 100 | 10x+100 |
| 1 |
| 1 | |||||||||||||||||||||||
[ | + | ] = | + | − | ||||||||||||||||||||||
| 100 | 10x+100 | 100 | 10(u+10) |
| 1 | ||||||||||||
− | |||||||||||||
| 100 | 10*1+100 |
| u | ||
limln| | | = 0 przy u → +∞ | |
| u+10 |
| 0 | ln1 − ln11 | 1 | ln11 | 1 | |||||
+ 0 − | − | = | − | ||||||
| 100 | 100 | 110 | 100 | 110 |
| 1 | ||
no właśnie, a w odp mam ln2− | te wstrętne odpowiedzi... | |
| 2 |
beznadziejna pogoda, chora jestem, siedze w domu zamiast bawic sie na juwenaliach...
nudzi mi sie