Help !: Sprawdzicie ?W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 4 cm, natomiast
krawędź boczna jest dwa razy dłuższa.
wysokość ściany bocznej= 2
√15
wysokość ostrosłupa równa się

pole powierzchni bocznej równa się

objętość równa się

Prosże pomóżcie
14 maj 16:52
Godzio:

a = 4
b = 8
wysokość ok. h = 2
√15
wylicz z tego H
14 maj 16:57
kalafiorowa:
b) powstanie trojkat prostokatny. Jedna przyprostokatna to twoja wysokosc. Druga
| | 2 | |
przyprostokatna to |
| wysokosci podstawy, a wysokosc trojkata rownobocznego to |
| | 3 | |
| | a√3 | |
|
| . Przeciwprostokatna bedzie krawedz boczna |
| | 2 | |
| | a2√3 | |
c) Pole podstawy rowne jest polu trojkata rownobocznego, czyli |
| . Pole boczne to |
| | 4 | |
suma trzech pol trojkatao o podstawie 4 i wysokosc ktora wyliczyles w podpunkcie a)
| | 1 | |
d) objetosc rowna jest |
| Pp*H. Pole podstawy (Pp) wyliczysz w podpunkcie c), a wysokosc |
| | 3 | |
ostroslupa (H) w podpunkcie b)
zycze powodzenia
14 maj 17:00
kotowa: Wyszło mi cos takiego :
H= √5823
Pb=12√15 +4 √3
v= 4√3 * H / 3
Coś mi to H nie pasuje, Dobrze to jest ?
14 maj 17:08
Help !: Dobrze to jest ?
15 maj 11:03
Godzio: jest wszystko ok
15 maj 11:25
15 maj 11:27