Objętość sześcianu
przemo: Sześcian o krawędzi długości 12 cm oraz prostopadłościan, którego podstawą jest kwadrat o boku
długości 8cm, mają równe pola powierzchni całkowitej. Oblicz objętość sześcianu i
prostopadłościanu.
14 maj 16:15
Godzio: Vs = 123
Ps = 6*122
Pp = 2 * 82 + 4 * 8*H = Ps
wylicz H i podstaw do wzoru
Vp= Pp * H
14 maj 17:04
kalafiorowa:
Pole calkowite szescianu= 6*12*12=864
Pole calkowite prostopadloscianu= 2*8*8+4*8*H
128+32H=864
32H=736
H=23 − wysokosc prostopadloscianu
Objetosc szescianu= 12*12*12=1728
Objetosc prostopadloscianu= 8*8*H=8*8*23=1472
14 maj 17:06