monotonicznosc
Monika: W których przedziałach funkcja jest malejąca a w których rosnąca ?
Jak to wyznaczyć ?
f(y) = y3 + 4y − 2
14 maj 14:48
Tomek.Noah: a>0
f(y)↘y∊(−
∞,−2>
f(y)↗ y∊<−2,+
∞)
14 maj 15:00
R.W.16l: co to jest yw? i czy w jednym z tych nie powinno być przy −2 tegiego nawiasu? − )
nie moje zadania, ale jestem ciekawy
14 maj 15:25
Tomek.Noah: zauwaz ze zmienana jest y wiec nie ma osi OX tylko OY a czemu < anie ( bo wierzcholoek tej
funkcji jest granica gdzie funkcja rosnie a gdzie maleje wiec nalezy tu i tu aaa i jeszcze
jedno zadanie jest zle bo nei zauwazyle ze to jest y3 xD
14 maj 15:28
R.W.16l: ok, dzięki
14 maj 16:01
paziówna: f(y) = y
3 + 4y − 2 D = ℛ
Szukam pierwszej pochodnej funkcji f:
f'(y) = 3y
2 + 4
Szukam ekstremów funkcji f:
f'(y) = 0
3y
2 + 4 = 0
Funkcja f nie ma ekstremów. Ze względu na dodatni współczynnik(+1) przy najwyższej potędze
zmiennej(y
3), funkcja f rośnie na całej dziedzinie.
14 maj 17:10