Monotoniczność
Arek: Oblicz granicę i zbadaj monotoniczność ciagu o wyrazie ogólnym
14 maj 14:27
Arek: Czy ktoś mi pomoże z tym przykładem Proszę
14 maj 14:35
Arek: moge na kogoś liczyć
14 maj 15:02
Tomek.Noah: licznik :
n!(n+1)−n!=n![(n+1)−1]=n!n
mianownik:
n!(n+1)+n!=n![(n+1)+1]=n!(n+2)
n→
∞
14 maj 15:04
Arek: dziekuję dziekuje dziękuję
14 maj 15:06
Tomek.Noah: a co do monotonicznosci to dobrze w ogole przepisales zadanie?
14 maj 15:19
Arek: Tak dobrze przepisałem zad tylko nasza babka tak wymyślic potrafii
14 maj 20:17
bajka:
Skoro
Tomek
wyznaczył
to badamy róznicę
| | n | | n−1 | | n | | n−1 | |
an − an−1 = |
| − |
| = |
| − |
|
|
| | n+2 | | n−1+2 | | n+2 | | n+1 | |
| | n(n+1) −(n+2)(n−1) | | n2+n −n2 −n +2 | |
= |
| = |
|
|
| | (n+2)(n+1) | | (n+2)(n+1) | |
| | 2 | |
= |
| >0 , bo mianownik >0 i 2>0
|
| | (n+2)(n+1) | |
zatem ciąg a
n jest rosnący
14 maj 21:17