Obliczyc pochodna
Pochodny: jak obliczyc pochodna 3x3 + x / x −2
14 maj 10:16
Mateusz: zdaj sie mozna ze wzoru na pochodną ilorazu dwóch funkcji
| | f(x) | | f'(x)g(x)−f(x)g'(x) | |
( |
| )' = |
| |
| | g(x) | | (g(x))2 | |
14 maj 10:26
Pochodny: jeszcze jedno
x4 − x2 + 2 = 4x3 − 2x
a co jesli
2x4 − 3x2 + 2
14 maj 13:03
AS: Naucz się porządnego zapisu wyrażeń ułamkowych.
W tym zapisie pochodna wynosi 9*x2 przy założeniu,że x ≠ 0
14 maj 16:29
paziówna: do Pochodny:
(x4 − x2 + 2)' = 4x3 − 2x <− tutaj korzystasz:
* ze wzoru (xn)' = n*xn−1 , gdzie x − zmienna , n∊ℤ
* z faktu, że a' = 0 , gdzie a − ustalona liczba rzeczywista/stała
więc
(2x4 − 3x2 + 2)' = 2*4x3 − 3*2x1 + 0 = 8x3 − 6x
14 maj 16:59