indukcja , liczba podzelna przez...
adrian: Witam mam prośbę o wytłumaczenie zadania z indukcji matematycznej
mam udowodnić, że 4n =5 jest podzielne przez 3
założenie
4k+5 = 3l
teza n = k+1
4k+1 = k = 3m
dowod
4k+1 + 5 = 4( 4k+5)−4*5+5 .... dalej nie wiem gdyż moje notatki konczą sie w tym momencie
14 maj 09:15
Mateusz: Moze analiza podobnego zadania pomoze ci to zrozumiec
To samo zadanie tylko wezmy sobie np n3+2n mam udowodnic ze to jest podzielne przez 3
Pierwszy krok indukcyjny sprawdzam dla n=1
13+2*1 = 3=> ta liczba dzieli sie przez 3
drugi krok sprawdzam dla następnej liczby naturalnej czyli n+1 do wzoru n3+2n wstawiam n+1
(n+1)3+2(n+1) korzystam ze wzoru skróconego mnozenia (a+b)3 = a3 +3a2b+3ab2+b2 i
otrzymaną sumę trzeba zapisac tak aby wykorzystac fakt ze n3+2n jest podzielne przez 3
otrzymuje n3+3n2+3n+1+2n+2 = n3+2n+3n2=3n+3 czyli ta liczba jest podzielna przez 3 łatwo
to zobaczyc poniewaz kazdy ze składnikow tej sumy jest podzielny przez trzy n3+2n( na
podstawie załozenia indukcyjnego 3n3,3n,3 są podzielne przez 3 poniewaz kazdy z wyrazów jest
trojką lub ilorazem 3 skoro kazdy ze skłądnikow sumy jest podzielny przez 3 to ta suma tez
musi byc podzielna przez 3
14 maj 10:18
adrian: wielkie dzieki

za odpowiedź , tylko nie wiem czy bedzie mi sie łatwo przestawić na inny
sposób rozwiązywania zadań , mam mało czasu na nauke zaliczenie mam już jutro czy ktoś jeszcze
mógłby pomoc
14 maj 10:23
adrian: n3 +2n + 3n2 a skad to Ci się wzieło ?
14 maj 10:29