z treścią
pseudo: Każda dostawa żywności do stołówki szkolnej wystarcza na 14 dni, gdy stołują się wszyscy,
którzy to zadeklarowali. w maju korzystało ze stołówki o 15 osób mniej, niż wynikało to z
deklaracji i wtedy żywności wystarczyło na 21 dni. W czerwcu po odejściu klas maturalnych,
korzystało ze stołówki o 40% mniej w stosunku do liczby zadeklarowanych. na ile dni czerwca
wystarczyły jednorazowa dostawa?
13 maj 22:21
kalafiorowa: ja bym to zrobila tak
x uczniow − 14 dni
(x−15) uczniow − 21 dni
0,6x uczniow − y dni
21x=14(x−15)
21x=14x−14*15
21x−14x=−210
|7x|=−210
x=30
y=0,6x=0,6*30=18
13 maj 22:41