wielomianik
mustafa: rozwiąż poniższe równanie:
| | 4 | | 3 | | 3 | |
4x3 + 3x2 − 3x + |
| + |
| − |
| = 8 |
| | x3 | | x2 | | x | |
Uprzejmie proszę o pomoc.
13 maj 21:52
M: pomnóż przez x3 , pogrupuj wyrazy, wspólny czynnik przed nawias
...
3x4(x−1)−3x(x−1)+4(x6−2x3+1)=0
3x(x−1)(x3−1)+4(x3−1)2=0
3x(x−1)(x3−1)+4(x3−1)(x−1)(x2+x+1)=0
...
(x−1)2(x2+x+1)(4x2+7x+4)=0
14 maj 08:27
Gustlik: | | 4 | | 3 | | 3 | |
4x3+3x2−3x+ |
| + |
| − |
| =8 /*x3
|
| | x3 | | x2 | | x | |
Dziedzina: x≠0 (mianowniki)
4x
6+3x
5−3x
4+4+3x−3x
2=8x
3
4x
6+3x
5−3x
4−8x
3−3x
2+3x+4=0
4(x
6−2x
3+1)+3x
4(x−1)−3x(x−1)=0
4(x
3−1)
2+(x−1)(3x
4−3x)=0
4(x
3−1)
2+3x(x−1)(x
3−1)=0
(x
3−1)[4(x
3−1)+3x(x−1)]=0
(x
3−1)[4(x−1)(x
2+x+1)+3x(x−1)]=0
(x
3−1)(x−1)[4(x
2+x+1)+3x]=0
(x
3−1)(x−1)[4x
2+4x+4+3x]=0
(x
3−1)(x−1)(4x
2+7x+4)=0
(x−1)
2(x
2+x+1)(4x
2+7x+4)=0
Dalej sobie spróbuj poradzić.
15 maj 00:04