vv
Dziaku: Prosilbym o pomoc z fizyki, gdyz mam problem z paroma zadabkami z dzialu "Stany skupienia
materii", jakos matme uwielbiam rozumiem ja, na rozszerzeniu mam mocna 4 i meirze na 5 a z
fizyki oceny "1,2,2" i nalezalo by cos wkoncu zrobic, probuje je zrobic, 4 zadania mi wyszly
lecz te co wymeinei nie chca mi wyjsc, prosilbym o pomoc:

zad 1
Do bryly lodu o masie 1 kg i ujemnej (w
0C) temperaturze dostarczono cieplo w ilosci 5,5 *
10
5 J. W rezultacie lod zmienil sie w ciepla wode o temperaturze 50
0C. Oblicz ile wynosila
poczatkowa temp lodu.
zad 2
Para wodna o masie 2kg ma temperature 100
0C. Oddajac cieplo w ilosci 4,86 * 10
6 J, para
zmienila sie w ciepla wode. Oblicz koncowa temperature wody.
Zad 3 (nikomu z kalsy nei wychodzi)
Mieszanine zlozona z 5kg lodu i 15kg wody o teperaturze 0
0C nalezy ogrzac do temperatury 20
0C
za pomoca pary wodnej o temperaturze 100
0C. Jaka ilosc pary wodnej nalezy wprowadzic do wody?
Prosilbym o pomoc, bylbym wdzieczny
13 maj 21:33
Dziaku:
13 maj 22:02
Gustlik: Zad. 1.
Dane:
m=1 kg
| | J | |
cl=2100 |
| → ciepło właściwe lodu
|
| | kg*K | |
| | J | |
cw=4190 |
| → ciepło właściwe wody
|
| | kg*K | |
| | J | |
qt=335000 |
| → ciepło topnienia lodu
|
| | kg | |
Q=5,5 *10
5 J=550000 J
t
0=0
oC → temperatura topnienia lodu
t
2=50
oC → temperatura końcowa wody
Szukane: t
1 → temperatura początkowa lodu
Obliczamy:
Q
1=m*c
l*(t
0−t
1) → ciepło potrzebne do ogrzania lodu od temp. początkowej do 0
oC
Q
2=m*q
t=1*335000=335000 J → ciepło potrzebne do stopienia lodu
Q
3=m*c
w*(t
2−t
0)=1*4190*(50−0)=209500 J
Q=Q
1+Q
2+Q
3
Q
1=Q−Q
2−Q
3
Q
1=550000 J−335000 J−209500 J=5500 J → tyle ciepła poszło na ogrzanie lodu
Q
1=m*c
l*(t
0−t
1) /:m*c
l
| | 5500 | |
t1=0− |
| ≈−2,62 oC
|
| | 1*2100 | |
15 maj 01:01
Gustlik: Zad 2 − wskazówka:
Q
1=m*q
p=2*2258000= ... − skroplenie pary
Q
2=m*c
w*(100
oC−t
k)
4,86 * 10
6 J = Q
1+Q
2 → z tego oblicz Q
2 i potem przekształć wzór − wyjdzie Ci temperatura
końcowa wody.
15 maj 01:06
Gustlik: Zad 3 (nikomu z kalsy nei wychodzi)
Mieszanine zlozona z 5kg lodu i 15kg wody o teperaturze 0 oC nalezy ogrzac do temperatury 200
oC za pomoca pary wodnej o temperaturze 1000 oC. Jaka ilosc pary wodnej nalezy wprowadzic do
wody?
Najpierw oblicz, ile ciepła trzeba dostarczyć mieszaninie wody i lodu, aby stopić lód, a potem
ogrzać wodę do 20 oC:
Q1=ml*qt=5*335000=... → stopienie lodu
Q2=mcał*cw*(20 oC−0 oC)=20*4190*20=... → ogrzanie wody
Q=Q1+Q2 → tyle ciepła musisz dostarczyć
Para wodna musi więc oddać tyle samo ciepła:
Q3=mp*qp, → skroplenie pary w 100 0C, mp − masa pary wodnej, której szukamy
Q4=mp*cw*(100 oC−20 oC)
Q3+Q4=Q, gdzie Q=Q1+Q2 to ciepło pobrane przez mieszaninę wody z lodem → dalej spróbuj
sam.
15 maj 01:15