wielomiany
żelka : 2x
3+7x
2+7x+2=0
x
2(2x+7)+(2+7x)=0
i co z tym dalejj
13 maj 21:27
bajka:
2x3 +2 +7x2+7x=0
2( x3+1) +7x( x+1)=0
ze wzoru a3 +b3=(a+b)(a2−ab +b2)
2( x+1)(x2−x+1) +7x( x+1)=0
( x+1)( 2x2 −2x +2 +7x)=0
( x+1)( 2x2 +5x +2)=0 Δ= 25− 16 = 9 √Δ= 3
x= −1 lub x1= −2 v x2= −12
2) sposób:
2x3 +x2 +6x2 +3x +4x +2=0
x2( 2x+1) +3x( 2x+1) +2( 2x+1)=0
( 2x+1)( x2 +3x +2)=0
(2x+1) ( x+1)(x+2)=0
x= −12 v x= −1 v x= −2
13 maj 21:37
żelka : dziekuje

a do x
3+12x
2+44x+48=0 .. bo nie moge sobie poradzic
13 maj 22:01
żelka : w ogóle nie ma na to jakiejś reguły ?
13 maj 22:01
żelka : bo męczę się 15minut...i ani wzoru skróconego mnożenia nie widzę,ani rozłożyć nie mogę..
13 maj 22:02
bajka: sprawdź czy napewno dobrze napisałaś to równanie
13 maj 22:55
bajka:
Może ma być takie:
x3 +12x2 +4x +48=0
13 maj 22:59
żelka : x3+12x2+44x+48=0 −> dobrze napisałam.......
14 maj 00:52
żelka : x3+12x2+44x+48=0
14 maj 00:53
Gustlik: x
3+12x
2+44x+48=0
Podzielniki 48:
Z={+−1, +−2, +−3, +−4, +−6, +−8, +−12, +−16, +−24, +−48} ← wśrod nich szukasz pierwiastka, z
tym, że ja bym szukał wśród liczb ujemnych, bo wszystkie wyrazy wielomianu są dodatnie, więc
jak podstawisz za x dodatnia liczbe, to wynik bedzie dodatni.
Schemat Hornera:
1 12 44 48
−1 1 11 33 15 ← W(−1)=15, szukam dalej
−2 1 10 24 0 ← W(−2)=0, −2 jest pierwiastkiem
Otrzymuję funkcję kwadratowa:
x2+10x+24:
Δ=10
2−4*1*24=100−96=4
√Δ=2
Odp:
x=−6, x=−4, x=−2
14 maj 01:36
Gustlik: 2x
3+7x
2+7x+2=0
Mozna jeszcze tak:
Podzielniki wyrazu wolnego: Z={+−2, +−1, +−1/2} ← a=2, więc mogą być pierwiastki wymierne
Schemat Hornera:
2 7 7 2
−1 2 5 2 0 ← W(−1)=0, −1 jest pierwiastkiem
Otrzymuję funkcję kwadratowa:
2x2+5x+2:
Δ=5
2−4*2*2=25−16=9
√Δ=3
Odp:
x=−2, x=−1, x=−1/2
14 maj 01:43