Nie wiem jak się za to zabrać :/ Proszę o pomoc.
Raff: Sprawdź bez rysunku ile punktów wspólnych ma prosta y=2x−1 z okręgiem x2 +2x +y2 − 4y=4.
13 maj 21:25
bajka:
można tak:
1/ sposób rozwiazać układ równań
y= 2x −1
x2 +2x +( 2x−1)2 −4( 2x−1) −4=0
x2 +2x +4x2−4x +1 −8x +4 −4=0
5x2 −10x+1=0 Δ= 100 − 20 = 80 >0
Δ>0 −−− więc prosta ma dwa punkty wspólne z tym okręgiem
13 maj 21:45
Raff: dzięki, o takie coś chodziło
13 maj 23:35
Gustlik: x
2+2x+y
2−4y=4
y=2x−1
x
2+y
2+2x−4y−4=0
A=2, B=−4, C=−4
Liczę współrzędne środka i promień
r=
√a2+b2−C=
√(−1)2+22−(−4)=
√1+4+4=
√9=3
S=(−1, 2), r=3
y=2x−1
−2x+y+1=0
Liczę odległość środka okręgu od prostej i sprawdzam, jak się ma ona do promienia okręgu:
| | |−2*(−1)+2+1| | | |2+2+1| | | 5 | |
d= |
| = |
| = |
| =√5
|
| | √(−2)2+12 | | √4+1 | | √5 | |
d=
√5, r=3 → d<r → prosta przecina okrąg w 2 punktach.
15 maj 00:28
bajka: To 2/ sposób
15 maj 00:30