wielomiany
żelka : x
3 +3x+4=0
4x
3−3x−1=0

?
13 maj 20:52
Next: W(1) = 0
13 maj 20:58
żelka : a jakos jasniej

bo na tych przykładach sie gubię ; /
13 maj 21:07
Next: ja bym podzielił ten wielomian przez x − 1
13 maj 21:08
żelka : czemu akurat przez (x−1)
13 maj 21:21
bajka: jeżeli r jest pierwiastkiem wielomianu to W(r) =0
i W(x) jest podzielny przez dwumian ( x −r) ( tw. Bezouta)
W(1)=0 to r= 1 W(x) jest podzielny przez ( x −1)
dzielenie pisemne ( lub schematem Hornera prościej)
podzielmy pisemnie:
4x3 −3x −1 ) : ( x−1)= 4x2 +4x +1
−4x3 +4x2
−−−−−−−−
= 4x2 −3x
−4x2 +4 x
−−−−−−−−−
= x −1
−x +1
−−−−−−−−
= =
W(x) = ( 4x2 +4x +1)( x−1)= ( 2x+1)2 ( x −1)
równanie ma pstać:
( 2x+1)2( x−1)=0
x = −12 −−− pierwiastek dwukrotny lub x = 1
13 maj 21:54