proszę o pomoc
mała: napisz równanie okręgu wiedząc ze AB jest srednicą tego okręgu
A=(−3,−1) B=(1,3)
A=(0,0) B=(4,8)
13 maj 20:49
Next: środek tego odcinka AB to środek okręgu a połowa jego długości to promień
13 maj 20:59
Gustlik: A=(−3, −1)
B=(1, 3)
| | −3+1 | | −1+3 | |
S=( |
| , |
| )=(−1, 1)
|
| | 2 | | 2 | |
Wektor AB
→
AB
→=B−A=[1−(−3), 3−(−1)]=[4, 4]
|AB|=
√42+42=
√16+16=
√32=
√16*2=4
√2
(x+1)
2+(y−1)
2=(2
√2)
2
Odp:
(x+1)2+(y−1)2=8
15 maj 00:14
Gustlik: Drugi przykład zrób analogicznie.
15 maj 00:15