Trójkąt prostokątny o polu 2p{3} i kącie ostrym a = 30 stponi obraca się dookoła
Wiesia: Trójkąt prostokątny o polu 2√3 i kącie ostrym a = 30 stponi obraca się dookoła krótszej
przyprostokątnej. Oblicz objętość i pole powstałej figury.
Prosze o pomoc.
13 maj 20:39
Amaz:

Po takim obrocie powstaje stożek, obliczę tylko objętość, bo nie chce mi się powierzchni XD
| | hr | |
Skoro pole trojkąta = 2√3, no to |
| =2√3, no to hr=4√3 xddd |
| | 2 | |
Więc r=2
√3
| | 1 | | 1 | |
V= |
| πr*rh= |
| π2√3*2√3=4π |
| | 3 | | 3 | |
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem
13 maj 21:11
Wiesia: a czy mogłabym poprosić wersje dla nierozgarniętego gimnazjalisty bez znajomości funkcji tryg?
w każdym razie dziękuje za pomoc
13 maj 21:14
Amaz: No skoro kąt był podany, to znaczy, że trzeba wykorzystać funckje trygonometryczne, niestety

Tak czy siak kiedyś tych funkci trygonometrycznych trzeba bedzie się nauczyć, ale przyznam, że
zadanie jak na gimnazjum−trudne.
13 maj 21:16
Kejt: nie. nie w tym rzecz. teraz w gimnazjum uczą zależności długości boków w trójkącie o katach
30o; 60o 90o i 45o; 45o; 90o ;>
13 maj 21:19
Wiesia: zależności znam, problem w tym że w tym przypadku nie mam zielonego pojęcia jak je wykorzystać
mając podane tylko pole,w dodatku trójkąta prostokątnego
13 maj 21:20
Kejt:

r=h
√3
r*h:2=2
√2
układ równań.. rozwiązuj ;>
13 maj 21:23
Amaz: lol to teraz nie uczą funkcji trygonometrycznych, tylko każą na pamięć wkuwać jaki jest iloraz
boków przy jakimś tam kącie?
13 maj 21:26
Kejt: niestety.. cóż zrobić.
13 maj 21:27
Wiesia: o kurczaki pieczone, dziękuje! v wyszło mi że równa się 8π czyli tak jak podali w książce

w
życiu bym nie wpadła na to że można to rozwiązać z układu równań
13 maj 21:28
Amaz: po prostu brak mi słów... kto to wymyślił? Ja normalnie mialem sinusy kosinusy w gimnazjum i
jakoś ludzie nie mięli z tym problemu, to jakiś żart chyba
13 maj 21:29
Kejt: proszę

tylko teraz znów będę się nudzić..
13 maj 21:29
Kejt: Amaz.. żyjemy w końcu w Polsce..
13 maj 21:30
Wiesia: mam jeszcze jedno zadanko, chętni ; >?
13 maj 21:31
Amaz: zamiast zawyżać progi to ciągle obniżają, niedlugo dojdzie do tego, że funkcje trygonometryczne
zostaną wyrzucone z matury...
13 maj 21:31
Kejt: niestety.. teraz sama muszę wszystko nadrabiać żeby maturę rozszerzoną zdać.. a daj. zobaczymy
13 maj 21:32
Amaz: tam rzeczywiście powinno wyjsc 8π zgubilem tam *2 bo zamiast mnożyć przez 4√3 wymnożyłem razy
2√3 i stąd mój blad w wyniku
13 maj 21:32
Wiesia: koło, kwadrat i trójkąt równoboczny mają takie same obwody równe 1 m. Oblicz objętości brył
powstałych z obrotu:
a) koła dookoła średnicy o 180 stopni
b) kwadratu dookoła jednego boku o 360 stopni
c) trójkąta równobocznego dookoła jego wysokości o 180 stopni
w podpunkcie a wynik to 16π2 , jakoś nie moge się go doliczyć
13 maj 21:39
Kejt:
a)
2πr=1m
r=1:2π
V=4/3*π*r3
V=1/(18 * π4)
o 180o więc:
1/(18) * π4*1/2=1/(36π4)
√1/(36π4)=1/(6π2)
13 maj 21:47
Kejt: cholera.. zepsułam coś..
13 maj 21:48
Wiesia: już wiem, zrobiłam, rozumiem, dziękuje serdecznie za pomoc
13 maj 21:52
Kejt: heh.. proszę.
13 maj 21:52