uczeń: Rozwiąż równania i nierówności. Zbiór rozwiązań nierówności zaznacz na osi liczbowej:
a) x(3 – x)(5 – x2) = 0.
b) x3 + 2x2 - 16x - 32 = 0.
c) (x – 1)(x – 2)(x - 3) > 0.
d) x(x + 2)(x - 3x2) <= 0
12 gru 11:07
Basia:
a) a*b*c=0 ⇔ a=0 lub b=0 lub c=0
b) z pierwszego i drugiego wyłącz x2, z trzeciego i czwartego -16x
c) narysuj w jednym układzie współrzędnych proste
y=x-1
y=x-2
y=x-3
i odczytaj z wykresu gdzie iloczyn jest dodatni
d) z ostaniego x przed nawias
x2(x+2)(1-3x)<=0
dalej jak w c
12 gru 11:13
uczeń: A jak dokładnie trzeba rozpisać to a? Bo ja nie bardzo to rozumiem
12 gru 11:21
Basia:
x=0 lub (3 – x)=0 lub (5 – x2)=0
x=0 lub x=3 lub x=√5 lub x=-√5
12 gru 11:33
Basia:
iloczyn dwóch (trzech, czterech itd.) liczb (wyrażeń) =0 ⇔ gdy przynajmniej jedna (jedno)
z nich =0
12 gru 11:39
Karola: Jakby ktoś mógł, to niechaj rozwiąże dla mnie to b, bo coś nie mogę ogarnąć
12 gru 13:11
polak: mam pytanko do Basi

jak zapisac ze wartość logiczna jest prawdziwa?
wartość logiczna = 1

? jak zapisać "wartość logiczna"

?
12 gru 13:17
Basia:
x3 + 2x2 - 16x - 32 = 0
x2(x+2)-16(x+2)=0
(x+2)(x2-16)=0
x+2=0 lub x2-16=0
x=-2 lub (x-4)(x+4)=0
x=-2 lub x=-4 lub x=4
12 gru 13:45
Basia:
p=1 lub p=T (od true) (tylko nie "=" a trzy kreski tak jak przy trójkatach przystających
albo ⇔ ale to "od biedy ujdzie")
p=0 lub p=F (od false)
12 gru 13:48
fgfg: x3 + 2x2 − 16x − 32 = 0
23 kwi 19:49
hah: 2x+1>9
13 cze 16:32