wielomiany
żelka : x3 +3x+4=0
odp x=−1 ......... nie potrafie tego zrobic.
13 maj 20:24
Lucyna: jest coś takiego jak szukanie pierwiastków wymiernych. Znajdujesz dzieliniki całkowite wyrazu
wolnego, czyli dzielniki 4: {−4,−2,−1,1,2,4} i dzielniki całkowite wyrazu przy najwyżeszej
potędze, czyli dzielniki 1: {−1,1} możliwe pierwiastki to
| −4 | | −4 | | −2 | | −2 | | −1 | | −1 | | 1 | | 1 | |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| ,U{ |
| −1 | | 1 | | −1 | | 1 | | −1 | | 1 | | −1 | | 1 | |
| | −4 | |
i po kolei sprawdzasz W( |
| ) = ... itd a jak znajdziesz pierwiastek to zostanie Ci |
| | −1 | |
wielomian drugiego stopnia a z tym radzimy już sobie przy pomocy Δ i pierwiastków o ile są
13 maj 23:14
Gustlik: Lucyna, jeżeli współczynnik kierunkowy wielomianu, czyli pierwszy wyraz a=1, to pierwiastków
| | −4 | |
szukamy tylko wśród całkowitych podzielników wyrazu wolnego. Przecież |
| =−4, a |
| | 1 | |
| | −4 | |
|
| =4, więc otrzymujesz całkowite podzielniki.
|
| | −1 | |
Ja bym to zrobił schematem Hornera:
1 0 3 4
−1 1 −1 4 0
W(
−1)=
0,
−1 jest pierwiastkiem
Otrzymuję funkcje kwadratową
x2−x+4:
Δ=b
2−4ac=(−1)
2−4*1*4=1−16=−15
Δ<0, brak rozwiązań
Odp:
x=−1
14 maj 01:21
zmartwiona: pomocy c=b(k+1) wyliczyć k ?
14 maj 18:43
bajka:
c= b*k+b
bk= c −b /: b ≠0
lub tak dzielimy równanie przez b ≠0
14 maj 18:48