bardzo bym prosiła o pomoc ;***
z góry wszystkim dziękuje:): podaj wyrazy piąty i szosty podanego ciągu geometrycznego.podaj wzór ogolny tego ciagu
a)−116,14,−1,4...
b)1,−√2,2,−2−√2...
13 maj 19:54
Godzio: a)
r = 4
b)
a
1 = 1
r = −
√2
a
5 = a
1 + 4r
a
6 = a
1 + 5r
13 maj 20:04
z góry wszystkim dziękuje:): ale jak to trzeba obliczyc bo nie wiem skad sie to wzieło:( oblicz wyraz piąty i szósty tego
ciągu ...:(
13 maj 20:05
Kejt: podstawiasz tylko do wzoru.. a1 i r masz podane..
13 maj 20:11
z góry wszystkim dziękuje:): jaki to wzór hm

? a
n=a
1razy .....
13 maj 20:13
Kejt: Godzio Ci napisał...
a5 = a1 + 4r
a6 = a1 + 5r
13 maj 20:15
z góry wszystkim dziękuje:): hehe tak nie umiem

dla mnie to czarna magia ten dział wole funkcje...
13 maj 20:16
Kejt: przecież wszystko masz podane.. tylko podstawić..
13 maj 20:18
z góry wszystkim dziękuje:): ale nie mam nigdze wzoru takiego do podstawienia
13 maj 20:22
Kejt: masz pod spodem to co napisałam..
13 maj 20:24
Ania : ktoś pomoże mi w funkcjach trygonometrycznych
13 maj 20:28
z góry wszystkim dziękuje:): mówi wyjsc takie cos hehe
a5=−16
a6=−23
an=4i do góry n−3 potem razy i w nawiasie(−1)i do góry n
13 maj 20:34
Kejt: zapisz to jakoś normalnie.. po lewej masz przykłady..
13 maj 20:36
Next: nie chce nic mówić ale Wy cały czas się zajmujecie ciągiem arytmetycznym a w treści zadania
wyraźnie jest napisane że to ciąg geometryczny
13 maj 21:01
Kejt: moje biedne nerwy.. na marne.. ech..
13 maj 21:04
Kejt: chociaż nie.. po prostu jest źle zapisane.. wystarczy zmienić z r na q. a w a) q=−4 nie 4..
13 maj 21:05
Next:
Kejt ja tylko chciałem pomóc
13 maj 21:07
Kejt: wiem. czy ja mam jakieś pretensje? po prostu jestem zła, że sama tego nie zauważyłam ;>
13 maj 21:08
Next: oczywiście, ja tylko sobie żartuję
13 maj 21:09