wielomiany
żelka : (x2+x)4−1=0
jak to rozwiązac ?
13 maj 19:28
R.W.16l: ja bym rozłożyl na a2−b2=(a−b)(a+b)
tutaj a=(x2+x)2, b=1
czyli
((x2+x)2)2−12=((x2+x)2−1)((x2+x)2+1)=(x2+x−1)(x2+x+1)((x2+x)2+1)
=(x(x+1)−1)(x(x+1)+1)((x2+x)2+1)) i dalej nie wiem, czy JA mogę coś rozłożyć
13 maj 19:32
żelka : juz dalam rade

dla ciekawych to
(x
2+x)
4 = 1
x
2+x=1
x
2+x−1=0
tutaj delta

wychodzą miejsca zerowe i one są rozwiązaniem.
13 maj 19:37
Amaz: ja bym to zrobił tak:
(x
2+x)
4=1 ⇔ x
2+x=1 lub x
2+x=−1
| | −1+√5 | | 1+√5 | |
x1= |
| lub x2= |
| No a w tym drugim równaniu nie ma rozwiązań i koniec |
| | 2 | | 2 | |
13 maj 19:37
bajka:
x
2 +x = z
z
4−1=0 => z
4= 1 => z= 1 lub z= −1
to: x
2 +x = 1 lub x
2 +x = −1
x
2+x−1=0 lub x
2 +x +1=0
Δ= 5 Δ= −3 −−−− równanie sprzeczne
lub
równanie ma tylko dwa rozwiązania w zb. R
13 maj 19:45
miły: 25x2−9≤0
13 paź 20:23
Antek: x∊<−0,6,0,6>
13 paź 20:26
Lena: |x−2|=5
24 paź 10:41
5-latek: x−2=5 to x= .... lub x−2=−5 to x=..........
24 paź 10:53
24 paź 10:54