matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
???
Emi;:
3
POMOCY
Ciąg −4x; x ; x+
jest geometryczny wyznacz X
4
13 maj 18:42
Godzio:
3
x
2
= −4x(x +
)
4
x
2
= −4x
2
− 3x 5x
2
+ 3x = 0 x(5x + 3) = 0
3
x = 0 v x = −
5
13 maj 18:46