Pomóżcie, bardzo pilne
Dziękuję za mniej więcej klarowne zapisy.
1. Pociąg został zatrzymany pod semaforem na 16 minut i nadrobił opóźnienie na drodze o
długości 80 km, jadąc z prędkością o 10 km/h większą od planowanej. Jaka była planowana
prędkość tego pociągu?
2. Po okręgu o długości 54 cm poruszają się jednostajnie w tym samym kierunku dwa punkty. Jeden
z nich obiega ten okrąg w czasie o 12 sekund krótszym niż drugi, wyprzedzając go co 9 sekund.
Z jakimi prędkościami poruszają się te punkty?
3. Turysta przebył drogę 600 km, pokonując każdego dnia tę samą liczbę kilometrów Gdyby
codziennie przebywał o 10 km więcej, jego podróż trwałaby o 5 dni krócej. Ile dni podróżował
turysta?
| 16 | 4 | |||
16 min= | h= | h
| ||
| 60 | 15 |
| 2v +20 | ||
t= | ||
| 75 |
| 2v +20 | ||
v* | = 80
| |
| 75 |
| 54 | ||
v1 = | ||
| t |
| 54 | ||
v2= | ||
| t +12 |
| 54 | 54 | 54 | 54 | |||||
− | = | = | ||||||
| t | t+12 | 9 | 9 |