kto rozwiąże te zadanie ??
Basia: W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 10 cm ramienia 8 cm Wyznacz miary kątów tego
trójkąta
13 maj 18:07
Basia: pomóżcie
13 maj 18:19
Basia: :(
13 maj 18:31
Godzio:
| | 5 | |
cosα = |
| = 0,625 − poszukaj w tablicach kąta który odpowiada tej wartości, a otrzymasz α |
| | 8 | |
β = 180 − 2α
13 maj 18:37
Basia: 51
o
13 maj 18:39
Basia:

Na podstawie rysunku oblicz wartość wyrażenia cos
2alfa przez sin
2beta + sin alfa przez tg
2
alfa Wyznacz przybliżone miary kątów alfa i beta
a− to kat alfa
b− kat beta
p−
√2
c−
√6
13 maj 18:46
Godzio:
x
2 = 4
2 +
√22
x
2 = 16 + 2
x =
√18 = 3
√2
| 16 | | 6 | | 4 | | 6 | | 8 | | 4√2 | | 8 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| + 2√2 |
| 18 | | 2 | | 3√2 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
sprawdź czy się nie pomyliłem
13 maj 18:56
Basia: Wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa jeśli wiadomo że :
sin alfa= 0,28
cos alfa 14
tg alfa 3√5 przez 2
ctg alfa 34
tg alfa przez ctg alfa = 12
tg alfa 3ctg alfa
13 maj 19:14
Basia:
13 maj 19:22
Basia: Godzio: liczę na Ciebie albo na kogoś innego

niech ktoś rozwiąże te przykłady
13 maj 19:26
Basia: 

!
13 maj 19:30