wielomiany
ucząca-się: zna ktoś jakąś metodę jak można np. prosto rozłożyć bez dłuższego myślenia : W(x) =4x
4 +5x
2
+1 ... jakieś zasady
13 maj 17:34
Godzio:
W(x) = 4x
4 + 5x
2 +1
albo rozkładasz to na czynniki
albo podstawiasz x
2 = t wtedy masz
W(x) = 4t
2 + 5t + 1 i
t≥0
Δ = 25−16 = 9
| | −5 −3 | |
t1 = |
| = − 1 < 0 − nie spełnia warunków |
| | 8 | |
| | −5 + 3 | | 1 | |
t2 = |
| = − |
| − także nie spełnia |
| | 8 | | 4 | |
13 maj 17:41
ucząca-się: ale jaki jest wniosek z tego co napisałeś

że jaka jest odpowiedz

pierwszy raz widzę sposób
że podstawią "t" i mam f.kwadratową .. dlatego nie do końca rozumiem.
13 maj 17:42
bajka:
W(x) = 4x4 +4x2 + x2 +1= 4x2( x2+1) +(x2+1)= ( x2+1)(4x2+1)
13 maj 17:46
ucząca-się: tak tak .wiem jakby to wyglądało przy rozkładzie na czynniki − ale chodzi mi tutaj o ten drugi
sposób.. bardziej mnie interesuje − wydaje się być łatwy − moja wyobraźnia czasami jest słaba
i rozkład na czynniki zajmuje mi sporo czasu
13 maj 17:47
Godzio:
wniosek taki że nie ma pierwiastków, bo x
2 ≥ 0
t się podstawia żeby sobie ułatwić

np.
x + 3 = t
| t | | 1 | |
| + |
| = 4 i dalej się już liczy a na końcu wraca do podstawinia |
| 2 | | 3t | |
13 maj 17:49
Godzio: t
2 + 10 = 75t

coś mi się tam powpisywało
13 maj 17:49
ucząca-się: a jak mam W(x) = 03x
4 + 2x
2 +1
i pomagam sobie tym "t"
−3t
2+2t+1=0
Δ=16
x1= 1
x2= 1/3
............ i co ? chyba jestem na tyle tępa że nie zrozumiałam do konca tego co napisales
powyzej
13 maj 18:01
ucząca-się: W(x) = −3x4 + 2x2 +1 −> nie mialo byc zero tylko minus.
13 maj 18:02
Next: x
2 = t
| | 1 | |
wyszło ci że t= 1 lub t = |
| |
| | 3 | |
| | √3 | | √3 | |
x = 1 lub x = −1 lub x = |
| lub x = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
13 maj 18:05
eee: a co robić, gdy mamy do rozłożenia wielomian, którego pierwiastków nie da się wyznaczyć
kandydatami (czyli nie ma pierwiastków wymiernych) ani prosto rozłożyć na czynniki?
13 maj 18:07
ucząca-się: taaak

− ale mi to ma pomóc przy rozłożeniu wielomianu ... czyli co z tego że x takie może
być.......
ten wielomian powinien się rozłożyć tak : W(x) = −3x
4 + 2x
2 +1 = (−3x
2 −1)(x−1)(x+1)
13 maj 18:14
bajka:
chodziło o rozkład W(x)

podane pierwiastki przez
Next są błędne !
x
2=1 v x
2= −
13 −−− brak miejsc zerowych
x= 1 v x= −1 i x
2 +
13 −−− nie rozkłada się na czynniki liniowe w zb. R
rozkład wielomianu jest:
W(x) = −3( x−1)(x+1)( x
2 +
13)= −( x−1)(x+1)( 3x
2 +1)
13 maj 18:18
bajka:
zatem: W(x) = ( x−1)(x+1)( −3x
2 −1) ...... i jest ok
13 maj 18:20
Next: jak chciałbym zauważyć to nie ja popełniłem błąd lecz osoba przede mną
13 maj 18:32
ucząca-się: a jak taktować to kiedy mam :
W(x)=x
4 − 18x
2 + 81
t=x
2
t
2−18t+81=0
Δ=324−324=0
x1=18/2=9
x2=9

13 maj 18:47
Gustlik: Godzio, pomysł dobry, ale ja bym to pociagnął dalej:
W(x) = 4x
4 + 5x
2 +1
t=x
2, t≥0
W(x) = 4t2 + 5t + 1 i t≥0
Δ = 25−16 = 9
Wielomian nie ma pierwiastków, ale rozłozy się na dwa nierozkładalne czynniki kwadratowe.
Robisz postać iloczynową ze zmienną t:
i wracasz do podstawienia − do "starej" zmiennej x:
| | 1 | |
Odp: W(x)=4(x2+1)(x2+ |
| ) |
| | 4 | |
15 maj 00:41