matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż układ równań
POMOCY:
Rozwiąż układ równań 4*x*y=5 2x
2
+2y
2
=5
13 maj 17:23
bajka:
4xy=5 2x
2
+2y
2
= 4xy /: 2 4xy=5 x
2
+y
2
= 2xy 4xy=5 ( x−y)
2
=0 => x= y
√
5
√
5
4*y*y= 5 => y
2
=
5
4
=> y=
lub y= −
2
2
√
5
√
5
x=
lub x= −
2
2
√
5
√
5
√
5
√
5
odp: (
,
) , ( −
, −
)
2
2
2
2
13 maj 17:54