wielomiany
ucząca-się: Mam takie pytanie.
Bo rozwiązuje zadania z wielomianów i jestem przy "rozkładzie wielomianów"
miałam np. polecenie : 1) Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:
b) W(x) = 7x
3+2x
2−21x−6 = 7x(x
2−3)+2(x
2−3)= (x
2−3)(7x+2) = (7x+2)(x−
√3 )(x+
√3 )
dodam,że tą końcówkę wywarła na mnie książka bo tak było w odpowiedziach [tzn. (x−
√3 )(x+
√3 ) ] − domysliłam się że jest to wlasnie rozklad (x
2−3).
W innym zadaniu o poleceniu praktycznie identyczny: Rozłóż na czynniki wielomiany:
b) W(x)= x
4+4x
2−5= x
2(x
2−1)+5(x
2−1)= (x
2+5)( x−1)(x+1) −−> czemu tataj jest koncówka (
x−1)(x+1)

co źle liczę

w tym czy w tamtym zadaniu

kiedy będzie z pierwiastkiem a
kiedy bez

.... chciałabym żeby mi to ktoś rozpisał i żebym zrozumiała, dzikuje ; )