logarytmy
rox: Oblicz nie uzywając kalkulatora
72log73+1
13 maj 17:12
Godzio:
7log79 * 7 = 9 * 7 = 16
13 maj 17:32
rox: 9*7 to raczej 63. Skąd to się wogóle wzięło
13 maj 17:40
Godzio: no tak, nie wiem czemu dodałem

jest taki wzór:
2log
73 = log
79 => k * log
ab = log
ab
k
7
log79 = 9 => a
logab = b
i na potęgi chodź to powinieneś wiedzieć: a
m+n = a
m * a
n
13 maj 17:42
rox: ale co jest moim "a", skoro zostało mi tylko 9
13 maj 17:55
Godzio: a = 7
alogab = b
13 maj 17:58
luk: log√3*9=
21 mar 19:13