Rozwiąż równanie
POMOCY: Rozwiąż równanie
x−√2−x=4
13 maj 16:52
Lolek:
Nie ma rozwiązania!
14 maj 14:29
Tomek.Noah:
x≥2
x−
√2−x=4 /()
2
x
2−2+x=16
x
2+x−18=0
Δ
x=1+72=73
√Δx=
√73
| | −1+√73 | | −1−√73 | |
(x= |
| v x= |
| ) ∧ x≥2 |
| | 2 | | 2 | |
| | −1+√73 | |
x= |
| <= szukana liczba |
| | 2 | |
14 maj 15:25
Godzio: Tomek.Noah chyba coś nie tak

(x−
√2−x)
2 = x
2 − 2x
√2−x + 2 − x ≠ x
2 − 2 + x
x −
√2−x = 4
−
√2−x = 4−x /
2
2 − x = 16 − 8x + x
2
x
2 − 7x + 14 = 0
Δ < 0 więc brak rozwiązań
14 maj 15:40
paziówna: błędne założenie, powinno być x≤2
14 maj 17:14