Rozwiąż układ równań
POMOCY: Rozwiąż układ równań
4xy=5
2x2+2y2=5
13 maj 16:43
Godzio:
4xy = 5
2x
2 + 2y
2 = 5 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 − 2xy + y
2 = 0
(x−y)
2 = 0
13 maj 16:51
POMOCY: Nie rozumiem
13 maj 16:53
Godzio: odejmuje równania od siebie, dziele przez 2 otrzymane wyrazenie i otrzymuje wzór skróconego
mnożenia
13 maj 16:56
POMOCY: W przypadku układu równań można od siebie odejmować równania?
13 maj 17:01
Godzio: no jasne
13 maj 17:30
POMOCY: A czy można rozwiązać to metodą podstawiania?
13 maj 17:38