zadanie z chemii z 1 lo
Marzenusia : Wiem, że to jest forum matematyczne, ale nie mogę sobie poradzić z chemii z dwoma zadankami.
Proszę pomóżcie mi

1) Oblicz ile moli cząsteczek zawiera 300 dm sześciennych gazu odmierzonego w warunkach
normalnych.
2) Masa molowa wodoru wynosi 2 g/mol, oblicz gęstość wodoru w warunkach normalnych
13 maj 15:36
kazia: Proszę pomóżcie mi,,, Błagam zlitujcie się.. Pomocy....
13 maj 16:03
marzenusia: Pomocy
13 maj 19:18
Mateusz: Wiemy ze 1 mol dowolnego gazu w warunkach normalnych zajmuje objętość 22,4dm
3 a więc ukłądam
rownanie
1 mol→22,4dm
3
x moli → 300dm
3
liczysz x
| | m | |
gęstosc wyraza sie wzorem d= |
| skoro objętosc 1 mola dowolnego gazu w warunkach |
| | v | |
normalnych zajmuje 22,4dm
3
| | 2g | | g | |
podstawiam d = |
| = 0,0892896 |
| tobie pozostawiam jak bedziesz chciała |
| | 22,4dm3 | | dm3 | |
| | g | |
wyrazic te liczbe w |
| |
| | cm3 | |
13 maj 20:51
siudfhn: to jest tak 0,0892896
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− to jest wynik
14 maj 09:23
marzenusia: Dzięki Wielkie
14 maj 09:36
Mateusz: w zadaniu x = 300/22,4 ≈13,4dm3
w zadaniu 2 po zamianie jednostki wyjdzie 0,000089g/cm3 ale nie jest konieczne zamiana
jednostki
14 maj 10:04