Graniastosłup
Emilka: Help


Do akwarium w kształcie prostopadłościanu wlano 90l wody, wypełniając
34 jego objętości.
Oblicz wymiary podstawy tego akwarium, jeżeli wiesz, że jego wysokość jest równa 50cm a
szerokość to 66
23% długości.
13 maj 15:14
Kejt:
3/4=75%
90 −>75%
6−>5%
120−>100%
50cm=5dm
a;b − wymiary podstawy
V=abc
V=a*b*5
120=a*b*5
a*b=24
a=200/3*0,01b
masz układ równań. kombinuj.
13 maj 15:22
PhoenixIV: | | 2 | |
jeżeli a*b=24 to masz jeszcze a= |
| b (przyjąłem że szerokość to a) |
| | 3 | |
b
2=36
b=6
13 maj 15:34
PhoenixIV: No i policzenie a to pestka.
13 maj 15:34
Emilka: Dzięki
13 maj 17:20