Tylko mi wytłumacznie jak [proszę]
Tomek: | | √x3−2x2−4x+8 | |
Mam takie zadania |
| i mam to przedstawić używając symbolu wartości |
| | x+2 | |
bezwzględnej, w książce jest ładnie pokazane jak to rozwiązac lecz ja nie wiem co się z czego
wzięło
| | √x3−2x2−4x+8 | |
więc tak: |
| = |
| | x+2 | |
| √x2(x−2)−4(x−2) | |
| = to rozumiem przed nawias wyłączenie |
| x+2 | |
| √(x2−4)(x−2) | |
| = tego własnie nie rozumiem, może jest to spowodowane ,ze jestem w 1 |
| x+2 | |
klasie LO, ale może ktoś mi to wytłumaczy

dalej to wygląda tak:
| √(x−2)(x+2)(x−2) | |
| to juz czaje... |
| x+2 | |
Pozdrawiam
13 maj 14:23
Tomek.Noah: x2(x−2)−4(x−2) wyciagasz wspolna liczbe przed cale wyrazenie np ba−ac=a(b−c) a wiec
(x−2)(x2−4)
13 maj 14:26
Tomek: kurde nie wiedziałem nawet ,ze istnieje coś takiego

Jestem 1 klasa Lo
Mam pytanko ja chce zdawać matmę rozszerzoną i na razie sam sie uczę. Skończyłem już robić
liczby, wartosc bezwzgledna i kończe trygonometrie. Co polecacie "zrobić do przodu" przez
wakacje funkcja kwadratowa czy ciągi, moze logartymy. Czy z tych tematów mogłbym sam sie
nauczyć?
13 maj 14:32
Tomek: Czy któryś z tych tematów*
13 maj 14:33
Tomek.Noah: idz jak am sz w programie

a to co ci napisalem to zakres gimnazjalny
13 maj 14:36
Godzio: najlepiej funkcja kwadratowa − ona praktycznie w każdym innym dziale jest (a właściwie jej
cząstka)
13 maj 14:37
Tomek.Noah: najlepiej powtor funkcjie liniowa a potem f. kwadratowa

13 maj 15:00