funkcja kwadratowa
_All: Wyznacz równanie kwadratowe ax2+bx+c=0,
o wspołczynnikach całkowitych a, b, c, gdzie a∊ℂ−{0},
z których każde ma dwa różne rozwiązania: x1=a, x2=b.
13 maj 14:07
13 maj 19:41
Amaz: | | c | | c | |
x1x2= |
| ⇒ ab= |
| /*a ⇒a2b=c |
| | a | | a | |
| | −b | | −b | |
x1+x2= |
| ⇒ a+b= |
| /*a ⇒ a2+ab+b=0 |
| | a | | a | |
Teraz jeśli a=−1, to b może być dowolną liczbą całkowitą różną od −1, niestety w tym przypadku
b=c, ale w zadaniu nie jest napisane, że współczynniki mają być różne.
13 maj 19:54
Amaz: Wybacz źle rozwiązałem
13 maj 19:55
_All: Nie szkodzi

Ja wogóle nie wiedziałam jak do tego zabrać

Ważne, że jest jakoś zrobione
13 maj 19:59
Amaz: Dobra zaraz się poprawie
13 maj 19:59
Amaz: Mamy coś takiego:
a2b=c i a2+ab+b=0 w tym równaniu kwadratowym b potraktuję jako parametr kiedy równanie
a2+ab+b=0 ma tylko jedno rozwiązanie, więc Δ=b2−4b=0 (przyrównałem do zera, aby było tylko
jedno rozwiązanie) Δ=0 dla b=4, więc b=4.
Teraz policzymy a. a2+ab+b=0 dla b=4 wygląda to tak: a2+4a+4=0 ⇔ (a+2)2=0, więc a=−2
Teraz liczymy c. Mamy: a2b=c czyli: 4*4=c, c=16 Zatem:
a=−2
b=4
c=16
13 maj 20:03
13 maj 20:12