wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych mając dane
marcin13519:
a) sin α = 45 i α∊(0 stopni, 90 stopni)
b) tg α = 5 i α∊(0 stopni, 90 stopni)
13 maj 12:49
Next: jeśli α ∊(0, 90) to wszystkie funkcje są dodatnie, więc cos liczysz z jedynki
| | sinα | |
trygonometrycznej, a potem już tylko podstawiasz tgα = |
| i ctg na odwrót. |
| | cosα | |
Powodzenia!
13 maj 13:29
marcin13519: a możecie obliczy bo nie rozumiem takich zadań
13 maj 15:17
marcin13519: sinα + cos2α=1
jedno będzie tak czy żle to jest
13 maj 15:58
Next: bardzo dobrze
13 maj 16:06
marcin13519: a to drugie możecie zrobić
13 maj 16:48
marcin13519: a to drugie możecie zrobić
13 maj 16:48
Next:
tgα = 5
sinα = 5cosα
(5cosα)
2 + cos
2α = 1
i tak dalej
13 maj 16:50