Ciągi
Arek: Między liczby 2 i 18 wstawić 3 liczby tak dobrane, że w utworzonym w ten sposób ciagu pięciu
liczb 3 pierwsze tworzą ciąg arytmetyczny, a 3 ostatnie ciag geometryczny. Suma wszystkich 5
liczb jest równa 45. Znajdz te liczby Proszę o pomoc
12 maj 21:59
Lucyna: no to już:
mamy ciąg 2, a, b, c, 18
i 2+a+b+c+18 = 45
korzystając z własności ciągu geometrycznego:
| | 18 | | 18 | |
2 + a + |
| + |
| + 18 = 45
|
| | q2 | | q | |
teraz korzystając z własności ciągu arytmetycznego:
| | | | 18 | | 18 | |
2 + |
| + |
| + |
| + 18 = 45 /*q2
|
| | 2 | | q2 | | q | |
otrzymujemy równanie kwadratowe:
2q
2 + q
2 + 9 + 18 + 18q +18q
2 − 45q
2 = 0
−24q
2 + 18q + 27 = 0 / :3
−8q
2 + 6q + 9 = 0
Δ = 9*36
√Δ = 18
resztę wylicz już sam
12 maj 22:27