Kran A napełnia pół basenu w czasie o 5 godzin dłuższym, a kran B w czasie o 3 godziny
krótszym, niż trwa to wtedy, gdy oba krany napełniają cały basen jednocześnie. W jakim czasie
każdy z tych kranów osobno napełni basen?
| 1/2V | ||
Φ= | − strumień wody wypływającej z obu kranów, czyli ilość m3 wody wypływającej w | |
| t |
| 1/2V | ||
ΦA= | − strumień wody wypływającej z kranu A,
| |
| 2t+5 |
| 1/2V | ||
ΦB= | − strumień wody wypływającej z kranu B,
| |
| 2t+3 |
| 1/2V | 1/2V | 1/2V | |||
= | + | /:1/2V
| |||
| t | 2t+5 | 2t+3 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | + | /*t(2t+5)(2t+3)
| |||
| t | 2t+5 | 2t+3 |
| 15 | 7 | |||
t= | h=1 | h
| ||
| 8 | 8 |
| 15 | 3 | |||
2t=2* | ={15}{4}=3 | h − czas napełniania calego basenu przez oba krany jednocześnie
| ||
| 8 | 4 |
| 3 | 3 | |||
2t+5=3 | +5=8 | h − czas napełniania połowy basenu przez kran A,
| ||
| 4 | 4 |
| 3 | 3 | |||
2t+3=3 | +3=6 | h − czas napełniania połowy basenu przez kran B,
| ||
| 4 | 4 |