Eta: 1 / sposób
S( 5, 0) r= 3 prosta styczna ma równanie: s: y= x +b
odległość środka S od tej prostej d = r = 3
s: x −y +b i S( 5, 0)
| | I5*1 −0*1 +bI | |
d= |
| = r= 3
|
| | √12 +(−1)2 | |
I5+bI= 3
√2 => 5+b= 3
√2 lub 5+b= −3
√2
b= −5 +3
√2 lub b = −5 −3
√2
są dwie takie proste styczne o równaniach:
s1: y= x −5+3√2 i s2: y= x −5−3√2
2/ sposób podstaw do równania okręgu y= x +b
policz deltę i nałóż warunek Δ = 0
wyznaczysz "b"
otrzymasz podobnie b= −5+3
√2 v b= −5 −3
√2
ja osbiście wolę rozwiązanie : 1/ sposobem