funkcja kwadratowa
mixedfeelings: ja mam fajne zadanie:
O pewniej funkcji kwadratowej wiadomo, że jest rosnąca tylko dla x∊(−∞;−3>, jednym z jej miejsc
zerowych jest −1 oraz f(x)≤4 dla każdego x∊R. Podaj wzór funkcji f w postaci iloczynowej,
kanonicznej i ogólniej.
12 maj 20:26
Eta:
f(x) rosnąca dla x€ (−∞, −3> => ,że a <0 i x
w= p= −3
f(x) ≤ 4 dla każdego x€ R => y
w= q= 4
z postaci kanonicznej:
f(x) = a ( x +3)
2 =4 i f( x
1)=0 czyli f( −1)=0
to:
0= a( −1+3)
2 +4 => 4a= −4 =>
a= −1
postać kanoniczna jest ;
f(x) = −( x+3)2 +4
postać iloczynowa : f( x) = −(x−x
1)(x −x
2)
x
1= −1
x
1+x
2= −6 => x
2 = −6 +1 = −5
postać iloczynowa:
f(x) = −(x+1)(x+5)
postać ogólna: f(x) = −( x
2+6x +5) =
−x2 −6x −5
12 maj 20:55
mixedfeelings: dzięki wielkie, kocham Cię normalnie
12 maj 20:57
Eta:
12 maj 21:09
mixedfeelings: a skąd wzięło się ze x1+x2=−6
12 maj 21:15
mixedfeelings: spoko już wiem
12 maj 21:29
Eta:
12 maj 21:38