matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trapez
Milena:
Ramiona trapezu maja dlugosci 4 i 8, a obwod tego trapezu jest rowny 30. Oblicz dlugosc odcinka laczacego srodki ramion tego trapezu
12 maj 20:14
Eta:
x −−− środkowa trapezu o podstawach a i b
a+b
x =
−−− długość środkowej trapezu
2
Ob= a+b+4+8 = 30 => a+b= 30 −12 = 18
18
to: x =
= 9
2
12 maj 20:37