Rozwiąż równanie kwadratowe
Ratujcie :
x2 − 15= √31x2 − 675
12 maj 20:09
Eta:
obustronnie do kwadratu
x4 −30x2 +225= 31x2 −675
x4 −61x2 +900=0
podstawiamy ; x2= t , t>0
t2 −61t +900=0 Δ= 121 √Δ= 11
t= 36 lub t= 25
x2= 36 lub x2=25
x= 6 lub x= −6 lub x= 5 lub x= −5
sprawdzamy :
dla x= 6 lub x= −6
L= 36 −15 =21 P= √31*36 −675= √1116 −675= √441 = 21
L=P ... ok
dla x= 5 lub x= −5
L= 25 −15= 10 P= √25*31 −675=√775− 675= √100= 10
L=P ... ok
odp: równanie ma cztery rozwiązania :
x= 6 v x= −6 v x= 5 v x= −5
12 maj 21:08
Ratujcie : dzięki
12 maj 21:12