Bielenda: Napisz rownania stycznych do okregu o i prostopadlych do prostej k:
o:(x−5)2+y2=9; l:y=−x
odpowiedz: y=x−5+3√2 lub y=x−5−3√2
12 maj 20:07
Bielenda: ?
12 maj 20:19
Bielenda: help?
12 maj 20:34
Bielenda: umie to ktos czy nie?
12 maj 21:07
Bielenda: ...
12 maj 21:21
b.: są różne metody, możesz np. tak:
1. prostopadłe do prostej l są proste postaci
y=x+c
2. ... i wśród takich prostych należy znaleźć styczną do okręgu o,
można w tym celu znaleźć punkty wspólne prostej i okręgu, tj. rozwiązać układ równań
(x−5)2+y2=9
y=x+c
a w zasadzie nawet nie tyle rozwiązać, co sprawdzić, kiedy ma dokładnie jedno rozwiązanie (po
podstawieniu y=x+c do 1. równania dostajemy równanie kwadratowe, i jego delta musi być 0)
można też inaczej rozwiązywać, to tylko jeden ze sposobów
[stokrotka]
12 maj 23:26
12 maj 23:42