!!!! pomocy
basia: drut o długości 27m pocięto na trzy kawałki.który stosunek długości jest równy 2:3:4. Jaką
długość ma najkrótsza z tych części?
12 maj 19:47
Kejt:
2x+3x+4x=27
x=?
Odp: 2x..
wylicz i podstaw..
12 maj 19:48
Filip: Skoro ich stosunek jest 2:3:4, to kolejne kawałki mają długości 2x, 3x, 4x. Ich suma wynosi 27,
zatem:
2x+3x+4x=27
9x=27
x=3
Więc pierwszy kawałek długości 2x jest równy 6, następny 9 i 12.
12 maj 19:50
basia: sory ale wychodzi 3,a nie ma takiej odp
12 maj 19:52
Kejt: x wychodzi 3.. najkrótszy bok to 2x..
12 maj 19:55