Fizyka
Bielenda: FIzyka
Jak zmieni się siła wzajemnego oddziaływania dwoch ladunkow jezeli wartosc q1 wzrosla
pieciokrotnie, wartosc q2 zmalala dwukrotnie, a odleglosc miedzy ladunkami wzrosla o
pierwiastek z pierwszej dwucyfrowej liczby pierwszej. (chyba to bedzie √11 )
12 maj 19:37
Dudi: Coś chyba z prawem Coulomba?
12 maj 19:43
Kejt: mhm..
12 maj 19:45
Bielenda: zgadza sie.. to przy tym temacie
12 maj 19:50
Bielenda: Ktos pomgaga?
12 maj 20:01
Dudi: F = k *q1 * q2 / r2.
F = k * 5q * 2 − q2 / √11
F = ? Nie wiele mi to daje, kurde, a to poziom gimn, czy LO?
Nie podejmuje się zadania, bo ciemny z fizy jestem, ale, moze by coś tu wymodzić..
12 maj 20:05
Bielenda: LO 1 klasa
12 maj 20:08
Bielenda: ?
12 maj 20:19
Dudi: Ja 3 gimn, no ale brałem Prawo Coulomba..
12 maj 20:27
Bielenda: umiet o kotos czy nie?
12 maj 21:07
Bielenda: ...
12 maj 21:21
b.: ale durne zadanie

siła w zadaniu jest proporcjonalna do iloczynu ładunków oraz odwrotnie proporcjonalna do
kwadratu odległości [
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Coulomba ], siła zmieni się więc o czynnik
5 * (1/2) * (1 /
√11)
2 = 5/22
(czyli się zmniejszy)
[stokrotka]
12 maj 23:31
Gustlik: Jak zmieni się siła wzajemnego oddziaływania dwoch ladunkow jezeli wartosc q1 wzrosla
pieciokrotnie, wartosc q2 zmalala dwukrotnie, a odleglosc miedzy ladunkami wzrosla o
pierwiastek z pierwszej dwucyfrowej liczby pierwszej. (chyba to bedzie
√11 )
Coś mi się wydaje, że odległość ma wzrosnąć
√11 razy, a nie o
√11, bo wtedy w mianowniku
prawa Coulomba wystąpi wzór skróconego mnozenia (r+
√11)
2=r
2+2
√11r+11 i ciężko będzie
obliczyć, ile razy zmieni się siła.
Ja bym to rozwiązał tak, zakładam, że odległość ma wzrosnąć
√11 razy, a nie o
√11:
12 maj 23:36