matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sin alfa
aaaaa:
kąt α jest ostry i cosα=3/4 .ile równa się sinα? jeśli ktoś wie to proszę o pomoc : >
12 maj 19:01
Filip:
Z jedynki trygonometrycznej sin
2
α=1−cos
2
α cos
2
α=
9
16
zatem sin
2
=
7
16
sinα>0 więc sinα=
√
7
4
12 maj 19:09