FUNKCJA KWADRATOWA
bas890: Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej wiedząc że dla argumentu 3 funkcja przyjmuje najmniejszą
wartośc równą −2 oraz ze jednym z miejsc zerowych tej funkcju jest liczba 1:
a)podaj drugie miejsce zerowe
b)podaj współrzędne punktu P przeciecia jej wykresu z osią OY
12 maj 18:56
Eta:
f(x) przyjmuje najmniejszą wartość w wierzchołku paraboli
i a >0 ( bo ramiona paraboli do góry)
W( 3, −2)
z postaci kanonicznej: f(x) = a( x −3)
2 −2 i f(x
1) = 0
to f( 1)=0
0= a( 1−3)
2 −2 => 4a= 2 =>
a= 12
f(x) =
12( x−3)
2 −2
| | x1+x2 | |
xw= p= |
| => x1+x2= 6 => x2= 6 +2= 8
|
| | 2 | |
Mając W( 3, −2) x
1= −2 x
2= 8 i ramiona do góry
narysuj tę parabolę.........
współrzędne punktu przecięcia paraboli z osią OY
P( 0, y) => y=
12( 0−3)
2 −2 =
92 −2= 4,5 −2= 2, 5
P(0; 2,5)
12 maj 23:54
denis: a drugie miejsce zerowe?
8 paź 20:17