12 maj 18:49
Filip: Koło ma nieskończenie wiele osi symetrii, każda średnica jest jednocześnie osią symetrii.
12 maj 18:52
ewa:
12 mar 19:56
ufo:
12 mar 20:58
Marcin: ufo! Jak dla mnie, to ma więcej
12 mar 20:59
qu: 54 jak dobrze policzyłem
12 mar 20:59
ufo:
12 mar 21:00
bezendu:
Milion 500 sto 900 taka jest odp
12 mar 21:00
hugo: lim1→∞
12 mar 21:07
PW: Śmichy śmichami, ale poważnie powinno to być tak:
Teza: Każda prosta zawierająca środek okręgu jest jego osią symetrii.
Dowód: Kto chętny?
12 mar 23:57
qu: zaciekawiłeś mnie tym dowodem
ja się nie czuje na siłach ale chętnie zobaczę jak to powinno wyglądać
13 mar 00:00
Ajtek:
Gdzieś to chyba, kiedyś robiłem / miałem zrobić. Chyba w szkole średniej...
Witam
PW, bezendu 
.
13 mar 00:07
PW: Dowód jest banalny; dawno,dawno temu uczyłem dzieci w piątej klasie szkoły podstawowej (jeszcze
nie było gimnazjów) i każdy musiał umieć.
Rozważmy symetrię o osi k zawierającej środek S okręgu. Weźmy dowolny punkt P należący do
okręgu, to znaczy taki że,
|PS| = r.
Z definicji symetrii wynika, że jeśli P∊k, to obrazem P jest ten sam punkt P. Weźmy więc P
spoza k.
Obrazem P w symetrii jest pewien punkt P'≠P, a obrazem S jest ten sam punkt S.
Symetria osiowa jest izometrią (nie zmienia odległości punktów), a więc odległość między
obrazami P i S jest taka sama jak między tymi punktami:
|P'S| = |PS|
|P'S| = r.
Oznacza to, że dla dowolnego punktu P okręgu jego symetryczny obraz też należy do tego okręgu −
innymi słowami obraz okręgu w symetrii o osi k zawierającej jego środek jest tym samym
okręgiem.
13 mar 15:52